Kinder- en jongerenteam
- Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken maar door de wortels water te geven. -
Afrikaans spreekwoord
Vanuit het kinder- en jongerenteam ligt onze focus op kinderen en jongeren, maar ook jongvolwassenen kunnen bij ons terecht.
We werken steeds samen met zowel het kind of de jongere als met hun context (ouders, broers of zussen, bredere familie, school, etc.) afhankelijk van de hulpvraag.
Zo is er steeds een individueel psycholoog die werkt met het kind of de jongere, maar werkt deze ook nauw samen met een contextbegeleider die gesprekken aanbiedt aan de bredere context.
Onze werking
Via het contactformulier of via e-mail kan een eerste aanmelding worden gedaan, waarop één van onze contextbegeleiders telefonisch contact zal opnemen om de hulpvraag verder te exploreren.
Afhankelijk van deze inschatting wordt dan een eerste oriëntatiegesprek ingepland. Tijdens dit gesprek wordt onze werking verder toegelicht en wordt er bekeken wat ons team voor jullie kan betekenen.
Nadien kan er samen beslist worden of onze werking aansluit aan jullie hulpvraag en kunnen er verdere afspraken worden gemaakt. Er is meestal namelijk sprake van een wachtlijst om therapeutisch te kunnen opstarten.
Kinder- en jongerenpsychologen
Gezins- en contextbegeleiders
Als we goed voor kinderen willen zorgen, moeten we goed voor ouders zorgen.
En daarom bieden wij in ons kinder- en jongerenteam, parallel aan de individuele therapie van jullie kind,
ook steeds gezins- en contextbegeleiding aan.
Wij, Ilse en Yves, zijn beiden contextbegeleiders die deel uitmaken van het kinder- en jongerenteam Narratus.
Na onze graduaatsopleiding Sociaal-Agogisch werk bouwden we jarenlang ervaring en kennis op in een multidisciplinaire werking kinder- en jongerenhulpverlening, dit in de domeinen diagnostiek, therapie en behandeling. We breidden onze ervaring/kennis ook uit via vormingen, therapeutische opleiding, supervisies, intervisies, multidisciplinaire overleggen en we bouwden ook heel wat jaren ervaring op in het zelfstandig werken in een privé-praktijk.
Het is voor ons beiden onze grootste overtuiging dat een goeie zorg voor en samenwerking met de ouders en ruimere context, een enorme meerwaarde is tijdens het therapeutisch proces van jullie kind. Als ouder blijven jullie verantwoordelijk voor jullie kind en kennen jullie, jullie kind het best. Maar er is soms een moment in het leven dat het eens moeilijk gaat. Het ouderschap brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Het is dan ook normaal dat je als ouder af en toe vragen hebt, die je onzeker maken. Plots weet je het even niet meer en lijkt het evenwicht even zoek te zijn.
We vertrekken steeds vanuit jullie ervaringen en gevoel en we zoeken samen naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. We luisteren naar wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding en hoe we hiernaar kunnen werken. We helpen je om meer inzicht te krijgen in het functioneren van je kind en hoe je hier het best mee kan omgaan. We kijken ook steeds naar wat goed loopt en wat waardevol is en we proberen hierop verder te bouwen en zo werken we samen zodat het terug beter zou gaan en iedereen terug op eigen kracht verder kan.
Indien nodig kunnen we ook andere familieleden (oa broers of zussen, grootouders, …) betrekken, alsook andere mensen uit het netwerk (bv school, andere hulpverlening, andere diensten).
Communicatie is ons werkmiddel en zelf volgen we naast de bestaande uitgangspunten en grondbeginselen (communicatie axioma’s, 5 G-schema, kernkwadranten, …) ook steeds de nieuwe evoluties zoals nieuwe autoriteit, verbindende communicatie, eigen krachtgericht werken, mentaliserend bevorderend werken, …….
De therapeuten en contextbegeleiders werken in een goede tandem, zijn hierbij goed op elkaar afgestemd. Dit betekent dat we ook heel voorzichtig omgaan met vertrouwelijke informatie die in een oudergesprek of in de sessies van het kind aan bod komen.
Weloverwogen kan een individuele therapie van de jongere autonoom voorzien worden.
En soms kan de ouderbegeleiding ook autonoom worden aangeboden, zonder dat er individuele therapie is voor kind of jongere.
Aanbod en werkwijze:
We vertrekken steeds vanuit een oriënteringsgesprek om de zorg- en hulpvraag te beluisteren.
Van daaruit gaan we met elkaar een traject uittekenen, in afstemming met de kinder- en jongerentherapeut.
Op die manier kunnen we gericht aan de slag via individuele ouderbegeleiding, gezinsgesprekken of familiegesprekken.